Sausalito Hillside Shingle-Style Update

Location

Ross, CA

Date

1995

Description

This project updated the primary living spaces and master bath in a 1915 hillside shingle-style residence. As often found in floor plans of this era, the kitchen was located on the south side of the plan, completely opposite and cut off from the primary living spaces and spectacular view north. The previously deck was in disrepair and the openings between the interior spaces and the deck/view were restrictive and not organized into a pleasing arrangement of access and view openings. The entire wall was redesigned with 8’ headers and new structural elements to meet updated earthquake codes.

The primary interior structural wall between kitchen and view was also opened and strengthened, giving the kitchen a broad visual and functional connection to the adjacent view spaces. I prefer the “island-as-table” detailing with corner “legs” and generous seating. Kitchens have rightly evolved from service spaces at the back to focal point spaces at the center of contemporary family life. Avoiding a dominant hood with the use of down-draft ventilation aided with the open experience.

The shared live-dine space was created by removing a second wall that originally separated these spaces. The original elegant board-and-batten wainscot in the dining room was extended around the entire combined space. The original brick fireplace was updated to a glass front gas log unit (required in California) and plastered to unify the surface.

Upstairs, the original master bedroom without on-suite bath was converted to a media room (freeing the downstairs from the dominance of the screen experience) and the opposite large upstairs bedroom was updated into an on-suite master bed and new bath with a curbless shower. Vessel tub had been added by a previous owner in the former bath location and it was relocated to the new master bath as a focal point with a now-private eastern yard view.

Share:

Top